Wat is jouw favoriete plek in #UrbanNatureAmsterdam?

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar en de stad viert het op grootse wijze: de slingers hangen al door de stad en de bijhorende #Amsterdam750 wordt gretig op socials gedeeld om ons te herinneren aan al het moois dat bewoners, bedrijven en gemeente organiseren in dit jubileumjaar. Eén stem is té weinig onderbelicht: the voice of urban nature

Iedereen heeft één favoriete plek ergens in de stadsnatuur van Amsterdam. Een plek met een diepere (persoonlijke) betekenis. Het kan een boom zijn, een onopvallend stuk groen, een drukbezocht park, je eigen balkon, een groen dak, het uitzicht vanuit je kantoor, een vogelnest, een begraafplaats, een polder of een zwemplek. Een groenblauwe plek waar je voor de eerste keer verliefd bent geraakt of vrienden hebt gemaakt, waar je tot rust komt of inspiratie vindt, een plek waar je je vrij en gelukkig voelt. In aanloop naar de viering, delen we op deze pagina de meest gekoesterde plekken in #UrbanNatureAmsterdam van onze vrienden.

#3 Wieke van der Heide - businessfilmschool.nl

Waarom het Rembrandtpark zo’n fijne plek is? Ik woon tussen drie parken in en vind ze alle drie even mooi. Maar zoek ik rust, dan kies ik het Rembrandtpark. Hier zijn geen toeristen of grote groepen met een BBQ’. Er is een bouwspeelplaats voor kinderen (het Landje), een kinderboerderij en kleine manage voor kinderen en vooral is het een ideale plek om te wandelen, te rennen, een boekje te lezen of gewoon even niets.

#2 Tamara van Witzenburg - Wanderwalk

Ook in Amsterdam bestaat er zoiets als het eilandleven. Een door water omringde buurt die je alleen via één van de drie bruggen kan bereiken. Al halverwege het oversteken van één van die bruggen voel je dat de rust je benen inzakt. Dat je landt in een community waar tijd even onbelangrijk lijkt en de dagelijkse beslommeringen wegvallen. De vibe van een Italiaans, Caribisch of Waddeneiland waar het voetjes in het witte zand gevoel de wereld ver weg doet lijken.

Met Wanderwalk loop ik dagelijks vanuit de Jordaan verschillende rondjes door de stad. Als je met aandacht kijkt is tussen de stenen ook altijd natuur. Van de mooie Amsterdamse iepen tot de goed gevulde bloembakken van de bewoners op de stoep. Ook deze tropische oase op het Prinseneiland vol palmen en bamboe is aangelegd en onderhouden door buurtbewoners. Het zou fijn zijn als de stad Amsterdam meer bewoners initiatieven op straat en dak zou (ver)gunnen om zo snel een groene stad te worden.

Deze verstilde historische  plek is mijn favoriete #UrbanNatureAmsterdam. Als je een laptopje meeneemt kan je er in de buitenlucht werken.  De oude pakhuizen die dienden als opslagplek voor de goederen die uit de koloniën kwamen, gecombineerd met de tropische begroeiing van daar maken je bewust van een lange bewogen geschiedenis van Amsterdam. Met de bril van nu waarmee we daar naar kijken: schuldvragen, woke-antwoorden en vooral de heersende polarisatie lijken onder deze palmen een beetje weg te wuiven.

#1 Natascha Hagenbeek - https://natascha.net

“My favourite urban nature is De Oeverlanden nature reserve. Over 20 years ago, I lived there just a five-minute walk away. It was my ideal place to take a stroll along the banks of the Nieuwe Meer. With groups from our live-work house, we used to swim naked in the lake there in summer, it used to be so quiet and undiscovered back then. Later, when the area was laid out with beaches and I only had a mobile home nearby, we celebrated my young children's birthdays there every year. How much fun and adventures they and their friends had there. Every time I am back in De Oeverlanden, all these wonderful memories come up.”